Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» ήταν το κεντρικό μήνυμα εορτασμού στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (https://saferinternet4kids.gr/nea/sid2024_event/).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάστηκε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, για 21η συνεχόμενη χρονιά! Εκατομμύρια άνθρωποι – κάτω από την ομπρέλα των οργανισμών INSAFE/INHOPE και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Στο επίκεντρο και της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου βρέθηκε η στρατηγική BIK+  και η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά προστατεύονται, γίνονται σεβαστά και ενδυναμώνονται στο διαδίκτυο. 

Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό αυτό, με διάφορες δράσεις και ενημέρωση των παιδιών και έλαβε την αντίστοιχη βεβαίωση.

 

Βεβαίωση

 

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς:

  • Θέτουμε όρια στον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες.
  • Εγκαθιστούμε εργαλεία γονικού ελέγχου.
  • Συμβουλεύουμε τα παιδιά να είναι προσεκτικά, να μη συνομιλούν με αγνώστους, να μη δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και να μη στέλνουν ποτέ φωτογραφίες τους.
  • Ενημερώνουμε – Μιλάμε με τα παιδιά μας, ακόμη και για θέματα τα οποία μας φαίνονται “δύσκολα” (π.χ. sexting, grooming κλπ.).
  • Δεν ξεχνάμε!! Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά, να νιώθουν άνετα και ασφαλή να μας μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί μας οτιδήποτε τους έχει αναστατώσει στο Διαδίκτυο!!!

Χρήσιμοι οδηγοί για τους γονείς – από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:

Χρήσιμες Ιστοσελίδες:

  • Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυοhttps://www.safeline.gr/
  • Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύουhttps://www.help-line.gr/
  • Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ – https://saferinternet4kids.gr/